Puma_English_Banner_120x240_10_19_06



Showing category "Family" (Show all posts)

Happy Fathers' Day 2012

Posted by pahaikan on Sunday, June 17, 2012, In : Family 


Kek Fathers' Day... Siap lilin nombor 8 lagi... Hehehehe...

Happy Fathers' Day kepada semua yang menyambutnya.....

Sememangnya kegembiraan kita adalah apabila melihat anak-anak gembira.... Jika diimbas kisah lama iaitu semasa kita masih lagi kecil dan belum pandai berdikari... Bapa sememangnya memainkan peranan besar dan banyak mempengaruhi keperibadian dan masa depan anak-anak... Kerja... dan berusaha... Sedar tak sedar..., segala usaha yang dicurahkan sebenarnya adalah untuk anak-anak....


Ha...

Continue reading ...
 

Si Kaloi Akhirnya Mati

Posted by pahaikan on Saturday, February 25, 2012, In : Family 


Si Kaloi, sumber inspirasi Pahaikan.com...

Si Kaloi akhirnya mati setelah lebih kurang 4 tahun dipelihara... Panjang dari mulut ke hujung ekor sudah mencecah 53 cm. Berat lebih kurang 3.3 kg.

Macam sakit pun ada, atau mungkin tekanan perasaan sebab dia tinggal sendirian dalam akuarium yang agak sempit untuk saiznya.....


Semua bahagian sirip - dorsal, pektoral, pelvik, anal dan kaudal keluar darah.. dan ada sedikit lebam dibahagian dagu...

Malam sebelumnya, Si Kaloi masih nampak gagah memercikkan...
Continue reading ...
 

Merry Christmas & Happy New Year 2012....

Posted by pahaikan on Sunday, December 18, 2011, In : Family 


Benda wajib... Pokok Krismas untuk menghiasi rumah dengan hiasan dan lampu kelip...

Setiap tahun, kena tunggu hujung tahun baru dapat merayakan Hari Krismas... Ya la.. Hari Krismas memang cukup meriah kalau di kampung... Dapat berkumpul dengan keluarga, saudara mara dan geng karas.. Hehehe..... Memang "layan" cukup-cukup...

Tahun ni... Macam biasa, balik kampung lambat. Cuti mula 18/11/2011, balik dalam 19/12/2011. Terpaksa tunggu satu bulan baru dapat balik.. Bini yang susah dapat cuti ni.. Ta...

Continue reading ...
 

Bradley Masuk Hospital Untuk Groin Herniotomy (Hernioplasty)

Posted by pahaikan on Thursday, December 15, 2011, In : Family 


Bradley Ashton bersedia untuk masuk Male Surgical Ward...

Kerandut buah zakar sebelah kiri besar sedikit berbanding sebelah kanan, dan hasil pemeriksaan doktor pakar sejak bulan Februari & Jun 2011 mengesahkan bahawa Bradley mengalami "kebocoran" pada hernia sac yang menyebabkan cecair berkumpul dalam kawasan buah zakar tersebut.

Oleh kerana doktor pakar yang melawat Hospital Besar Tawau ni hanya turun dalam 3 bulan sekali, jadi bulan ni baru nama Bradley tersenarai untuk menjalani pembedahan H...

Continue reading ...
 

Umur Makin Meningkat....

Posted by pahaikan on Friday, March 4, 2011, In : Family 


Kek Birthday sempena Hari Jadi baru-baru ini.... Cuba tengok bilangan lilin, berapa tu?

Setahun berlalu dengan pantas dan ianya pasti tidak disedari sekiranya terlalu banyak yang perlu dilakukan setiap hari. Biasalah... Semua orang pun sibuk.. Yang pasti umur akan meningkat...

Ramai yang suka umur meningkat ni terutama yang remaja... Tapi bagi mereka yang usianya sudah lanjut, biasanya diaorang ni mahu kekal pada umur sekarang. Apa pun, peningkatan umur bukanlah masalah besar... Yang penting, k...
Continue reading ...
 

Balik Kampung For Christmas 2010...

Posted by pahaikan on Wednesday, December 15, 2010, In : Family 


Pokok Krismas di Tawau yang sudah berusia 6 tahun......

Tarikh: 15/12/2010

Bertolak dari Tawau: 10:00 pagi
Persinggahan:
  • Lahad Datu, 12:10 tengahari
  • Taman Hiburan Alip Jaya masa di Sandakan, 3:00 ptg (Kereta sangkut pasal jalan rosak... Adei..)
  • Pusat Orang Utan, Sandakan, 3:30 ptg (Tayangan video dan sesi bagi makan sudah tamat)
Tujuan: TYNG Garden Hotel, 5:00 ptg

Perbelanjaan:
Fuel Consumption (FC): RM28 (Tawau-Lahad Datu) + RM26 (Lahad Datu-Sandakan)
Sarapan di Tawau: RM22.00
Makan Tengahari di Lahad...
Continue reading ...
 

Pahaikan Pun Pelihara Ikan...

Posted by pahaikan on Saturday, December 4, 2010, In : Family 


Ikan pahaikan... si Kaloi jenis Golden Giant Gourami

Pahaikan pun pelihara ikan juga... Mula-mula beli ikan emas untuk c Brennen (Julai, 2006), tapi tidak bertahan lama... Lebih kurang 3 minggu sahaja, lepas tu mati. Lepas tu beli lagi... mati lagi... Ini semua pasal susah mau jaga airnya...

Lepas tu baru beli ikan kaloi yang juga dikenali sebagai Golden Giant Gourami (September, 2007). Orang biasa panggil ni Kaloi Merah dari spesis Osphronemus goramy. Yang ini bertahan lama.. Tapi masa pindah ...
Continue reading ...
 

Brennen's Graduation Day - 16/11/2010

Posted by pahaikan on Friday, November 19, 2010, In : Family 


Brennen bersama kawan-kawan diatas pentas...

Selepas 2 tahun mengikuti pengajian di Tadika St Patrick Tawau, Brennen akhirnya menamatkan zaman tadikanya dengan Majlis Graduation Day yang telah diadakan di Rumah Doa, St Patrick Church Tawau. Majlis yang bermula pada jam 2:00 petang ini dimulakan dengan doa, ucapan perasmian, penyampaian hadiah kepada pelajar yang mendapat tempat pertama, ke-2 dan ke-3 dalam kelas masing-masing dan seterusnya persembahan dari setiap kelas yang telah tamat pengaj...
Continue reading ...
 

The Special Trio!!!

Posted by pahaikan on Tuesday, October 12, 2010, In : Family 


Brennen and Bradley - Macam besar pula perut si Brennen ni... Mau ikut cam daddy ka?? Bradley serius ka?
Other photos: Brennen and Bradley.


What's up!! .... Brianna...


Brianna Amberly... Nice shot..

REMARKS: Mummy's photo..??


Continue reading ...
 

Hilang Gigi Yang Ke-3...

Posted by pahaikan on Tuesday, September 14, 2010, In : Family 


Ambil gambar dulu sebelum pergi hospital...

Sebelum ini, Brennen sudah pun hilang 2 gigi iaitu satu dibahagian bawah (depan-tengah) pada bulan pertengahan bulan Jun dan satu dibahagian atas (depan-tengah) pada awal bulan Ogos. Tidak sangka pula yang ketiga menyusul dalam bulan September.

Ceritanya... Brennen terhantuk mulutnya di kepala si Bradley masa tengah berbaris menunggu giliran di kaunter Giant, Tawau. Apa lagi... Teriak bukan main si Brennen. Adei... Masa tu gigi sudah goyang dan berdar...
Continue reading ...
 

Picture Post: My Sisters Trip To China...

Posted by pahaikan on Saturday, June 19, 2010, In : Family 


My sisters in front of the Ice Cube - Bird Nest Stadium. Its the second trip for my oldest sister, Celestina on the right..

Bird Nest...


Forbidden City...


Great Wall Of China...


Beijing International Airport??

Got more pictures at her Facebook's photo album...

Remarks:  Plans to go there too...
China!! I'll visit you soon...


Continue reading ...
 

Happy Mothers' Day - 09 /05/2010

Posted by pahaikan on Monday, May 10, 2010, In : Family 


Hasil kerja tangan Brennen untuk Father's Day dan Mother's Day 2010

Hari Ibu diraikan pada Hari Ahad ke-2 dalam Bulan Mei manakala Hari Bapa akan diraikan pada Hari Ahad ke-3 dalam Bulan Jun. Apapun.. Ianya adalah suatu peringatan untuk meraikan dan memperingati jasa ibu dan bapa selama mereka menjaga dan membesarkan kita.

Dan pastinya tidak semua dapat meraikan hari tersebut tanpa mereka yang diraikan.. Walau bagaimanapun, jasa mereka perlu terus diingati dan apabila giliran kita sampai kelak....
Continue reading ...
 

Picture Post: Ahad Palma (Palm Sunday) - 28/03/2010

Posted by pahaikan on Monday, March 29, 2010, In : Family 


Bradley & Brennen posing for the camera in front of Holy Trinity Tawau Church..

Palm Sunday is a Christian moveable feast that always falls on the Sunday before Easter Sunday. The feast commemorates an event mentioned by all four Canonical Gospels (Mark 11:1-11, Matthew 21:1-11, Luke 19:28-44, and John 12:12-19): the triumphant entry of Jesus  into Jerusalem in the days before his Passion. It is also called Passion Sunday or Palm Sunday of the Lord's Passion.

In many Christian churches, Palm Su...
Continue reading ...
 

Seminggu Bersama Anak-anak...

Posted by pahaikan on Saturday, March 20, 2010, In : Family 


Inilah 3 orang budak - Brennen, Bradley dan Brianna yang perlu diurus sepanjang seminggu cuti ini....

Seminggu cuti ni, saya dapatlah title "Pengurus". Tugasnya menguruskan anak-anak. Hehehe... Kalau pengurus pasukan bola lain la... Nasib baik ada ASTRO membantu...

Menguruskan anak di rumah memang memenatkan... Dalam seminggu ni... hanya 3 kali dapat keluar ke Bandar Tawau... Itupun lepas jam 7 malam... Bawa diaorang jalan-jalan. Aktiviti lain tidak dapat buat... Memasak, menyapu, mencuci, biki...
Continue reading ...
 

Happy Birthday To Me... 02/03/2010

Posted by pahaikan on Tuesday, March 2, 2010, In : Family 


Card and cake from Department Of Science & Mathematics 2010...

Well... I turn older today... Hm... And a bit surprise to get a cake at the Thumb-Print Counter... This one jarang-jarang berlaku... Thanks to Department of Science & Mathematics especially to the Head of Department......

I also want to say thanks to everyone who wishes me happy birthday and for the wishes from Facebook... Sorrylah cannot reply all of them... Anyway thank you and may God bless all of you...

REMARKS: Bini di Kuching l...
Continue reading ...
 

Bradley's Worst Day Yet...

Posted by pahaikan on Wednesday, January 27, 2010, In : Family 


Bradley got two minor cut on his forehead on the same day - 24/01/2010. Left: At Tawau Holy Trinity Church (Morning), Right: At home (Night).

REMARKS: Naughty boy!!!


Continue reading ...
 

Bradley & Brianna - 21/01/2010

Posted by pahaikan on Friday, January 22, 2010, In : Family 

Just for Mummy... Bradley & Brianna posing for my wife who is currently in Kuching taking a 6 months course that will ends in early July 2010.

REMARKS: Study smart...


Continue reading ...
 

Back To School... Season 2010!!!

Posted by pahaikan on Monday, January 18, 2010, In : Family 

Brennen with his Tulip's class teacher, Mrs Lim on the first day back to school....

REMARKS: Hopefully, Brennen will shows a better performance this year around...


Continue reading ...
 

Thanks... Queen Alice Inn Telupid!!!

Posted by pahaikan on Monday, January 18, 2010, In : Family 

The place that will be regarded as a saviour in our very tiring journey from Tawau to Kota Kinabalu on 17.12.2009. We stopped at this particular hotel, 10 minutes before midnight. The rate was quite reasonable... RM 89 for a room with a queen and single bed, fully air-condition and a bathroom with a water heater. But only 4 channels are available on the TV: TV1, TV3, HBO and Astro Ria.

REMARKS: Thanks again....


Continue reading ...
 

Brennen Riding Mr Ultraman

Posted by pahaikan on Monday, January 18, 2010, In : Family 


Brennen with his icon... A moment before I had to spend RM31.75 for an Ultraman Agul action figure at Toys'R'Us...

REMARKS: Bradley also got one figurine, Ultraman Mebius....


Continue reading ...
 

Picture Post: Brianna On The Wash!!

Posted by pahaikan on Wednesday, December 2, 2009, In : Family 

My daughter, Brianna before having her bath. Washing or be washed?

REMARKS: Don't do this at home...


Continue reading ...
 

Jom Jalan-Jalan ke Semporna!!

Posted by pahaikan on Wednesday, December 2, 2009, In : Family 


Pandangan laut dari hujung jeti Pusat Pelancongan Lautan Semporna

Nama Semporna berasal daripada perkataan Simporna yang bermaksud 'tempat untuk berehat'. Nama Simporna ini diberi oleh seorang Gabenor Inggeris, iaitu W.M Crocker apabila beliau dan beberapa orang rakannya termasuklah seorang pedagang China yang bernama Toonah menemui daerah tersebut pada pertengahan tahun 1887 (Tabrett 1999) [Sumber].

Bandar Semporna adalah suatu kawasan yang sedang membangun dan saya rasa pembangunannya lebih k...
Continue reading ...
 

St Patrick Kindergarten Graduation Night 2009 - 17 Nov 2009

Posted by pahaikan on Wednesday, November 18, 2009, In : Family 



St Patrick Kindergarten Graduation Night 2009 sebenarnya adalah suatu majlis penghargaan untuk pelajar tadika 1 & 2 (yang menerima hadiah untuk pencapaian akademik). Selain itu, ia juga bertujuan untuk meraikan pelajar tadika 2 yang akan melanjutkan pelajaran ke Darjah 1 pada tahun hadapan.

Majlis yang bermula pada jam 7.30 malam ini menyaksikan sokongan yang tidak berbelah bagi para ibu bapa kepada anak mereka. Tempat yang dipilih untuk majlis ini, iaitu Dewan Gereja Anglican St Patrick Tawau...

Continue reading ...
 

Bradley Potong Rambut..

Posted by pahaikan on Wednesday, November 18, 2009, In : Family 


Tidak menangis sudah si Bradley kena gunting rambut... Bagus juga la sebab kalau kena pegang... Kita yang kena rambut...

CATATAN: Masa umur 1 tahun 2 bulan bukan main lagi menangis... 9 bulan kemudian suka pula dia ni...


Continue reading ...
 

Brennen & Bradley Discharged From Children Ward Today!!

Posted by pahaikan on Thursday, September 24, 2009, In : Family 

Brennen & Bradley have been discharged from Children Ward today. Bradley have been staying at the hospital for 18 days while Brennen about 7 days. Thanks be to God!!

Well, I am very happy to see both of them looks healthy and strong again. They are on prescription and have an appointment on 08 October 2009 for ECOGRAM, hopefully everything will be just fine.

REMARKS: Thanks to all the doctors and staffs in HDU Pediatric Ward and Children Ward for the hospitality!!!

 

Continue reading ...
 

Brennen dan Bradley Sudah Bertambah Sihat!!!

Posted by pahaikan on Monday, September 21, 2009, In : Family 
 
Selepas beberapa hari dalam wad, Brennen dan Bradley sudah bertambah sihat!! Syukur kepada Tuhan!!


Bradley sudah mula kuat makan dan Brennen sudah tidak muntah-muntah. Tengoklah dalam hari Rabu ni samaada boleh keluar wad atau tidak...

CATATAN: Harap-haraplah dapat keluar wad sudah!!


Continue reading ...
 

Brennen Ashley Admitted To HDU Pediatric Ward Today!!

Posted by pahaikan on Friday, September 18, 2009, In : Family 

Bradley not even close to be discharged from the hospital, then Brennen too being detained for having diarrhea, vomiting and fever. Luckily, it was a festive season (holiday ma...) so, I got time to look after both of them at the hospital.

REMARKS: Hopefully, both will recover soon!!

Continue reading ...
 

Bradley Ashton Sudah 10 Hari Dalam Wad!!

Posted by pahaikan on Tuesday, September 15, 2009, In : Family 

Kasihan anak saya yang ke-dua ni... Bengkak dilehernya timbul pada 07/09/2009 sekitar jam 7 hingga 8 malam. Sebelum itu, tanda-tanda bengkak langsung tidak ada. Lepas bagi dia mandi air suam lebih kurang jam 7 malam, saya bagi dia minum susu. Lebih kurang jam 8, Bradley mula menangis dan suhu badan naik. Jadi, saya bagilah dia makan paracetamol, 5 ml 120 mg. Masa itulah baru saya perasan benda ni. Apa lagi.. terus bawa dia pergi hospital!!


Besar bah ini bengkak...

Kami sampai di hospital lebih...

Continue reading ...
 

Picture Post: Happy Hour....

Posted by pahaikan on Monday, September 7, 2009, In : Family 

Kids playground opposite to the Ba Zhong Commercial Center, Tawau.

REMARKS: Hiyaa....


Continue reading ...
 

Dengue Supsect?

Posted by pahaikan on Sunday, August 30, 2009, In : Family 


Brennen have been having flu for about 5 days and his body temperature fluctuate to 39.3 degree Celsius. His body was full with tiny red spots especially on waist downwards. I was a bit worried so I brought him to the hospital.

At first, we thought that he was having measles but the doctor said that red spots have two possibilities that is dengue or tonsillitis.

We were informed that his tonsil was swelling about two months ago but who might have thought that it can lead to this. The ENT docto...
Continue reading ...
 

Picture Post: Brennen's Class Photo

Posted by pahaikan on Tuesday, August 25, 2009, In : Family 


There were actually 35 students in this class, but 2 were missing. Brennen (third from left in the second row) was not looking at the camera. Hm...

REMARKS: I wonder what had happened to the 2 students....

Continue reading ...
 

Picture Post: Bradley Enjoys The Height!!

Posted by pahaikan on Tuesday, August 25, 2009, In : Family 


My son, Bradley Ashton enjoys the view from a rambutan tree. He was just 1 years and 8 months old.

REMARKS: Don't jump, please!!!


Continue reading ...
 

St Patrick's Rose Class Birthday Party!!

Posted by pahaikan on Saturday, August 8, 2009, In : Family 

Yesterday, before the farewell ceremony for Teknik Tawau principal, I managed to attend my eldest son birthday party at St Patrick, Tawau Kindergarten. He was in Rose Class. There were five others, who were born in the months of June and July, celebrate their birthday with Brennen.

I stayed at the occasion for about 20 minutes to take some pictures for Brennen’s album. I looked at each faces of Brennen’s classmate and I can feel that they actually very exited about the party. Some said ...
Continue reading ...
 

Brennen with Mr Chicky!!

Posted by pahaikan on Tuesday, August 4, 2009, In : Family 





Continue reading ...
 

The name is Brianna Amberly ...

Posted by pahaikan on Tuesday, April 28, 2009, In : Family 
After a few days thinking and brain-storming ha ha ha... I have came to a conclusion that my baby girl will be named Brianna Amberly. Actually this name is quit long compared to my two sons but I think its okay.



I have registered her birth certificate last week and to my surprise they use a new certificate. It is green in colour and one thing that differ from the old ones is that now you can choose the baby race - whether the father race or the mother race. I don't really get the point becaus...
Continue reading ...
 

My baby girl was born today 18 April 2009!!!

Posted by pahaikan on Saturday, April 18, 2009, In : Family 
Thanks GOD!!! My baby girl was born today. I am very grateful that everything went right the way it suppose to be. I have been in the hospital for quite a while waiting for my wife to be discharged from the maternity ward.

My baby was born at 08:30 a.m (Malaysia) weighing 3.6 kg, and at that time I was at Dewan Tun Ahmadshah attending a talk on PENGURUSAN ASET ALIH KERAJAAN by a BPPTV staff. After a formal dismissal from the principal, I went to the hospital. Well, she looked red bluish on th...
Continue reading ...
 
 
Pahaikan.com is best viewed in 1024 x 768 resolution or higher. 




Related Posts with Thumbnails

















Charity event closed!! Thank you very much!!





How many stars do you give to the 2009 Teacher's Day Theme song?
1
2
3
4
5
View Results
Free Myspace Poll
























Go ahead! Grab Pahaikan's button and paste it onto your website!



Add to The Free Dictionary










Recent Comments

Powered by Disqus











 
Make a Free Website with Yola.